Gün içinde en çok vakit geçirdiğimiz, hareketin en çok yaşandığı alan şüphesiz mutfaklarımızdır. Hazırlanan sofralar, gün içinde pişirilen yemekler ile mutfaklarımız en hızlı kirlenen alanların da başında gelir. Günlük olarak temizlenen ocak, tezgah ve lavabo haricinde temizliğine dikkat etmemiz gereken en önemli alanda mutfak dolaplarıdır.
Mutfak dolapları, zamanla yağ, yemek buharı ve toz birikimiyle kirlenir. Dolaplarında düzenli bir bakım ihtiyacı olduğunu unutmamamız gerekir. Doğru yöntemlerle ve düzenli temizlik yapmak, hem dolaplarınızın ömrünü uzatır hem de hijyen sağlar. Mutfak dolabı temizliğinde size ışık olacak fikirleri ve dikkat etmeniz gereken hususları bu yazımızda aşama aşama göreceksiniz.
Temizliğe başlamadan önce tüm dolapları boşaltın. Rafları ve çekmeceleri çıkararak derinlemesine temizlik yapabilirsiniz.
Önce dolapların dışını ve içini yumuşak bir bezle silin. Bu, yüzeyde biriken tozu ve kaba kirleri alacaktır.
Kimyasal kullanmadan dolaplarınızı temizlemek için doğal ürünlerden faydalanabilirsiniz. 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırıp sprey şişesine doldurun. Bu karışım yağları kolayca temizler ve yüzeydeki lekeleri çıkarır.
Özellikle mutfak dolaplarının dış yüzeyleri yağ ve parmak izi lekelerine maruz kalır. Ahşap dolaplar için sabunlu su kullanırken, lake veya parlak yüzeyler için mikrofiber bez tercih edin.
Çıkarılabilir raf ve çekmeceleri ayrı olarak yıkayıp kuruladıktan sonra yerine takın.
Temizlenen dolaplarınızı düzenli yerleştirirken kapalı kutular ve saklama kapları kullanarak mutfakta düzeni koruyabilirsiniz.
Dolap içlerine dolan yemek kokuları ve buhardan oluşan nem bir süre sonra yerini ağır bir kokuya bırakabilir, bunu önlemek amacıyla dolap içlerinizde bir kasede karbonat veya sirke, lavanta kesesi gibi doğal ürünlerle kokunun oluşmasına engel olabilirsiniz.